Przekładane ciasto migdałowe z bezą

Sylwia
Ciasta
12.12.2017 10:20
Przekładane ciasto migdałowe z bezą

Czas wykonania: 3 h – 3 h 30 min Ilość porcji: 27 kawałków Składniki: Ciasto: 400 g mąki pszennej 3 żółtka 4 łyżki zmielonych migdałów (30 g migdałów blanszowanych) 200 g masła lub margaryny 2 łyżki śmietany 1 cukier wanilinowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 500 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 200 g masła 3 łyżki cukru aromat migdałowy Beza: 5 białek 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 g płatków migdałowych Ciasto odstawić na minimum 8 h, aby zmiękło (najlepiej smakuje na 2, 3 dzień). Przygotowanie przekładanego ciasta migdałowego z bezą trwa ponad 3 godziny, ale moim zdaniem warto poświęcić swój czas na jego przygotowanie. Na górę wyłożyć bezę z płatkami migdałowymi Poprzedni 1 z 20 Następny Dwa kruche spody z dżemem oraz bezę przełożone masą budyniową z aromatem migdałowym. Na masę położyć kolejne kruche ciasto i ponownie posmarować dżemem 20. Krem: Masło w temperaturze pokojowej (najlepiej wyjąc je minimum 1 godzinę przed pieczeniem) zmiksować na puszystą maślaną masę. Przełożyć wszystkie składniki na ciasto na stopnicę 5. Na bezę posmarować masę budyniową i przykryć ją drugim kruchym ciastem. Formę odwrócić do góry spodem, wyłożyć papierem do pieczenia i na całej powierzchni spodu blaszki rozsmarować połowę masy bezowej. Na posmarowane kruche ciasto położyć bezą bez migdałów. Ciasto ponownie posmarować dżemem i przykryć bezą z migdałami. Do masła dodać po łyżce schłodzonego budyniu (budyń powinien mieć taka samą temperaturę jak masło), ciągle miksując do całkowitego połączenia. Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić. Czynność powtórzyć z drugą częścią masy bezowej, dodatkowo posypując ją płatkami migdałowymi. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części 6. Wyłożyć połowę masy bezowej na odwróconą blachę 11. Kruchy spód posmarować dżemem (4 – 5 łyżki). Przekładane ciasto migdałowe z bezą to bardzo pracochłonny i słodki deser. Podzielić całość na 2 równe kawałki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchniawedwoje.pl/przekladane-ciasto-migdalowe-z-beza/