Składniki: Ciasto: 50 g margaryny (1/5 kostki) 2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru ½ szklanki mleka 3 małe jaja 20 g drożdży (1/5 pakowania) 1 cukier wanilinowy szczypta soli Masa makowa: 850 g gotowej masy makowej z bakaliami 70 g orzechów włoskich 70 g rodzynek 2 łyżki kaszy manny 1 duże jajko Przygotowanie: Ciasto: Przygotować rozczyn: Do dużej miski lub garnka pokruszyć drożdże. Makowiec na szczęście zostało uratowane, a raczej przekształcone z rolady na zwykły placek z masą makową, więc nic się nie zmarnowało 🙂 Ciasto drożdżowe wymieszać z rodzynkami i wylać na formę ( rozmiar formy: 20 cm x 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. I mimo wszystko wyszedł naprawdę dobry i w sumie bardzo prosty w przygotowaniu 🙂 Czas wykonania: 3 h 30 min (2 h oczekiwania) To ciasto miało być piękną roladą makową, jednak albo przepis na ciasto drożdżowe był do niczego, albo ja je zepsułam. Odstawić do wrośnięcia na 1 – 2 godziny w ciepłe miejsce (do czasu podwojenia objętości). Ilość porcji: 15 – 20 kawałków (forma 20 cm x 30 cm) Dodać do nich łyżkę cukru, łyżkę mąki i około 2 łyżek letniego mleka. Na koniec dodać wystudzoną margarynę i jeszcze raz zmiksować.