Składniki: 500 g ziemniaków 150 g marchwi 2 cebule 340 g jabłka 500 g jabłek lub 250 ml soku jabłkowego 1 l wody 120 g śmietany 18 % 1 łyżka masła szczypta gałki muszkatołowej szczypta soli i pieprzu Dodatkowo: 8 plastrów wędzonego boczku ½ pęczka szczypiorku Przygotowanie: Plasterki boczku zwinąć w rulonik i ułożyć na spodzie żaroodpornego naczynia i piec w piekarniku w 200 stopniach do czasu, aż plasterki ładnie się zarumienią i będą chrupiące. Warzywa i jabłka razem z wywarem, w którym się gotowały zmiksować na głodki krem. Obrać cebulę, pokroić w kostkę lub plastry dowolnej wielkości i w dużym garnku podsmażyć na maśle na złoty kolor. Pyszny i zdrowy krem z ziemniaków z dodatkiem soku z jabłek i smażonego, chrupiącego boczku. Krem podawać z posiekanym szczypiorkiem i rulonikiem chrupiącego boczku. Między czasie obrać ziemniaki, marchew oraz 340 g jabłek. Z pozostałej części jabłek wycisnąć sok.