Składniki: - Ciasto półkruche: - 280 g mąki pszennej - 2 żółtka - 1 jajko - 80 g masła - 3 łyżki cukru pudru - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1,5 łyżki gęstej śmietany - 30 g świeżych drożdży - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - Masa makowa: - 400 g zmielonego maku* - 0,5-0,6 l mleka* - 150-200 g cukru - 2 łyżki cukru waniliowego - 6 łyżek miodu - 60 g masła - 200 g rodzynek - 80 g orzechów włoskich - 80 g migdałów w płatkach - 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej - olejek migdałowy kilka kropli - 3 białka - Kruszonka: - 300 g mąki pszennej - 150 g zimnego masła - 150 g cukru Na masę makową zetrzeć na dużych oczkach lub rozkruszyć w dłoniach kruszonkę. Mak mielę na sucho w maszynce do maku albo w piekarni lub cukierni. Przed wyłożeniem masy makowej na ciasto dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać. * Wszystkie składniki umieścić w misie miksera wlać śmietanę z drożdżami i zmiksować na jednolite ciasto. Wlać lekko zrumienione masło, dodać miód, cukry, posiekane orzechy, migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową, olejek wymieszać i pozostawić do ostudzenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 45-50 minut. Ciasto półkruche: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.