Doskonałe ciasto na świąteczny stół, łączy w sobie makowiec i sernik na kruchym spodzie 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 2 żółtka 1/2 kostki margaryny (125g) 3 łyżki śmietany (12 lub 18%) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki maku 3 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka miodu 2 łyżki orzechów mielonych 1 łyżeczka proszku do pieczenia rodzynki aromat migdałowy (9 ml) 1 kg twarogu półtłustego (dwukrotnie zmielonego w maszynce do mięsa) 1 szklanka cukru 1 kostka masła (200g) 5 jajek 1 budyń wanilinowy lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kaszki manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli rodzynki skórka z cytryny sok z cytryny według uznania 3 łyżki wrzącej wody lub mleka 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki ciemnego kakao 100g margaryny lub masła Z podanych składników na spód zagniatamy jednolite ciasto. Następnie dodajemy do niego ubite jajka z cukrem, bułkę tartą, proszek do pieczenia, miód, orzechy, rodzynki i aromat. Gdy masa będzie gładka powoli dodajemy również ubite białka ze szczyptą soli, rodzynki, sok i skórkę z cytryny. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 180 st. ok 1 godz. Gdyby wierzch zaczął się szybko rumienić, można go przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Do rondelka wlewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier (kolejność rozpuszczania składników jest ważna, aby się nie zważyły i nie rozwarstwiły). Mak zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc). Następnie rozwałkowujemy i wykładamy do blaszki wyścielonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia.