pomarańczowo-czekoladowe Składniki: 160 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 40 g kakao 150 oleju 50 g soku z pomarańczy starta skórka z pomarańczy 1 łyżeczka skórki mielonej skórki pomarańczowej 4 jajka 90 g brązowego cukru Polewa czekoladowa 50 g masła 45 g cukru pudru 3 łyżki mleka 2 czubate łyżki kakao Do dekoracji: migdały kandyzowana skórka pomarańczowa Wykonanie: W misce ucieramy jajka z cukrem na puszystą masę, dodajemy do niej stopniowo sok, olej i startą skórkę pomarańczową. Dziś na blogu kolejne ciacho, które idealnie nadaje się na świąteczny stół i mam nadzieję, że i Was zainspiruje, tak jak i mnie zainspirowało. Gdyby ukazało się, że polewa jest za gęsta, dodajemy do niej jeszcze odrobinę mleka i dokładnie mieszamy. Na wierzchu układamy migdały i paseczki kandyzowanej skórki. 60 minutna keksówkę o długości 25 cmInspiracja MadameEdith Wyjmujemy z piekarnika i z foremki, studzimy na kratce. Na wierzchu ułóżcie orzechy, migdały czy inne bakalie, które akurat macie pod ręką. W garnuszku o grubym dnie umieszczamy masło i mleko, podgrzewamy je na małym ogniu.