Tort jogurtowy z ananasem

Sylwia
Ciasta
20.12.2017 14:28
Tort jogurtowy z ananasem

Kruche ciasto: 130 g mąki (1 szklanka) 40 g cukru (2,5 łyżki) 2 łyżki zmielonych migdałów (20 g) 1 żółtko 80 g masła / margaryny Dodatkowo: 2 łyżki kwaskowego dżemu (np. wiśniowego) Biszkopt: 3 jajka 40 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 5 łyżek cukru (chyba 80 g) 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jogurtowa: 500 ml jogurtu 200 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 3 łyżki żelatyny 1 puszka ananasów Dekoracja: 200 ml śmietany 30 – 36 % usztywniacz do śmietany 1 łyżka cukru pudru 50 g czekolady 2 łyżki cukru Przygotowanie: Kruche ciasto: Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Tort jogurtowy z ananasem to delikatne ciasto na kruchym migdałowym spodzie z ciemnym biszkoptem przełożonym jogurtowym kremem z kawałkami ananasa. Kruche ciasto: Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować okrąg o średnicy 28 cm i przełożyć do formy w której pieczony był biszkopt. Ciasto odłożyć do lodówki najlepiej na całą noc, ponieważ tort najlepiej smakuje na drugi dzień. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i zanużyć w niej kawałki ananasa pozostawionego do dekoracji Poprzedni 1 z 26 Następny Przełożyć wszystkie składniki na kruche ciasto na stolnicę 2. Dekoracja: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z usztywniaczem i cukrem pudrem. Ciasto przelać do tortownicy (o średnicy 28 cm) i piec przez 20 minut w temperaturze 175 stopni, do tzw. suchego patyczka. Ulepić kulkę, zawinąć w folię aluminiową i schłodzić (wstawiając na 30 minut do lodówki). Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody, pozostawić na kilka minut, aby napęczniała. Masa jogurtowa: Ananasy odsączyć, pokroić na małe kawałeczki (1 krążek odłożyć do dekoracji). Ciasto odstawić do lodówki na 3 godziny. Masa jogurtowa: Do tężejącej masy dodać pokrojone ananasy i ubitą z cukrem pudrem śmietankę kremówkę. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, zanurzyć w niej kawałki ananasów. Wyrobić ciasto, zawinąć w folię i schować do lodówki 3. Wylać masę jogurtową na ciasto 23. Przelać ciasto biszkoptowe na tortownicę 9. Jogurt utrzeć z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Biszkopt wystudzić i przekroić na 2 warstwy. Biszkopt: Białka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Kawałki ananasów oraz ażurowe dekoracje ułożyć na torcie, tworząc dowolną kompozycję. Do masy przesiać obie mąki wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ubitą śmietanę rozsmarować na cieście 26.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchniawedwoje.pl/tort-jogurtowy-z-ananasem/