Roladki schabowe z żurawiną i sosem chrzanowym

Sylwia
Obiad
29.05.2017 9:35
Roladki schabowe z żurawiną i sosem chrzanowym

Czas wykonania: 40 min Ilość porcji: 6 sztuk Składniki: 6 plastrów schabu (200 g) 6 dużych plastrów boczku (130 g) 50 g żurawiny 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki papryki słodkiej Marynata: 2 łyżeczki chrzanu 2 łyżeczki musztardy 1 duży ząbek czosnku Sos chrzanowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 200 ml buliony warzywnego 2 łyżki chrzanu 3 łyżki kwaśnej śmietany 12 % lub 18 % szczypta soli ½ łyżeczki cukru Przygotowanie: Marynata: Chrzan wymieszać z musztardą i zmiażdżonym czosnkiem. Kotlety ze schabu zwinąć w rulon, posypać papryką i piec w żaroodpornym naczyniu przez 20 – 25 minut w 220 stopniach (po 10 minutach przewrócić na drugą stronę). Smażyć 2 minuty na małym ogniu, następnie wlać ciepły bulion – wszystko dokładnie wymieszać, tak aby nie było grudek. Roladki robi się bardzo szybko, bardzo ładnie prezentują się na talerzu i mają bardzo intensywny chrzanowy smak. Gdy sos jest już gęsty i gładki, wlać do niego wcześniej zahartowaną śmietanę (czyli wymieszaną z 2-3 łyżkami gorącego sosu).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchniawedwoje.pl/roladki-schabowe-z-zurawina-i-sosem-chrzanowym/