Scroll down for recipe in English Miodowo-musztardowy łosoś z kruszonką orzechową (2 porcje) Składniki: 2 filety z łososia ze skórą (każdy po ok. 170 g) sól i pieprz 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżka rozpuszczonego o schłodzonego masła 2 łyżeczki miodu 1/4 szklanki bułki tartej 1/4 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich Bakalland 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego Przygotowanie: W małej miseczce wymieszaj porządnie musztardę, masło i miód. English version Honey mustard salmon with walnut crust (2 servings) Ingredients: 2 (170 g each) salmon fillets salt and pepper to taste 1 tablespoon Dijon mustard 1 tablespoon unsalted butter melted 2 teaspoons honey 1/4 cup breadcrumbs breadcrumbs 1/4 cup finely chopped walnuts 1/4 teaspoon garlic powder Preparation: In a small bowl whisk together dijon, butter, and honey until well combined. Nawet jak musisz przygotować karpia to przepis na tego łososia jest tak łatwy, że możesz go zrobić w tak zwanym międzyczasie. Ułóż filety z łososia skórą dołu na kawałku papieru do pieczenia i dopraw porządnie solą i pieprzem. Najpierw marynowany w glazurze miodowo-musztardowej, a później zapieczony pod kruszonką z orzechów włoskich Baklland. Jako, że nie wszyscy są fanami klasycznego karpia proponuję dziś pomysł na łososia. Posmaruj je dokładnie marynatą miodowo-musztardową (także po bokach) i włóż do lodówki na minimum godzinę. Piecz przez 10 – 12 minut (w zależności od grubości) i podawaj natychmiast po upieczeniu.