Marcinek

Agnieszka
Ciasta
13.01.2017 12:15
Marcinek

Składniki: Ciasto: - 400 g mąki pszennej - 130 g masła - 125 ml kwaśnej śmietany - 100 g drobnego cukru do wypieków - 1 jajko - 1 żółtko - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - szczypta soli - cukier waniliowy masa: - 500 g mascarpone - 500 g kwaśnej śmietany - 330 g śmietanki 30 % - 1 szkl. Smakowo, za sprawą kremu na bazie kwaśnej śmietany, wpasuje się w gust lubiących serniki i nieprzesłodzone ciasta. Na tak przygotowany tort położyć deseczkę i pozostawić na 2-3 godziny. Marcinek to ciasto, które bardzo długo czekało na swoją premierę na blogu. Położyć na nim kawałek ciasta i rozwałkować go na wielkość narysowanego okręgu. Wydawało mi się ogromnie pracochłonne, a swoim wyglądem zobowiązywało do pojawienia się na specjalną okazję. Na każdy placek nakładać 2-3 łyżki kremu. Po posmarowaniu wszystkich warstw powinno pozostać 3-4 łyżki kremu do posmarowania boków i wierzchu ciasta. Na koniec dodać sok z cytryny i krótko zmiksować. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Nie ma się na czym wyłożyć. Do śmietany dodać sodę, wymieszać i odstawić na chwilę. Jedyna trudność to rozwałkowanie cienkich placków, ale po 2-3 dochodzi się do wprawy. Sposób wykonania: Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto podzielić na 14 równych kawałków. Na papierze do pieczenia odrysować okrąg o średnicy 23 cm. Kiedy piekarnik będzie już naprawdę dobrze rozgrzany, placki mogą się piec nieco krócej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zjemto.blog/2017/01/Marcinek.html