Składniki (na 4 porcje) 1 czerwona cebula (pokrojona w drobną kosteczkę i skropiona octem jabłkowym, aby ją zamarynować, ma piękny różowy kolor) 1 awokado (drobno pokrojone i skropione sokiem z cytryny aby nie ściemniało) 4 jajka ugotowane na twardo (drobno pokrojone w kostkę) 1 duży surowy burak starty na wiórki, wymieszany z 1 łyżką chrzanu 4 śledzie solone (odmoczone w mleku i pokrojone w cienkie paski) ocet jabłkowy do skropienia śledzi olej rzepakowy, rydzowy, lniany, ostropestowy u mnie marki SemCo ( do przygotowania majonezu i do skropienia śledzi) musztarda żółtko sól i pieprz chrzan Jak przygotować domowy majonez? Składniki na około 300 ml majonezu: 1 żółtko 1 łyżka musztardy np. z sarepska 1 szklanka oleju np. rzepakowego sól morska ok. 1/3 łyżeczki cukru pieprz mielony sok z cytryny (ok. 1 łyżeczki) Przepis na wigilijne śledzie z awokado, burakiem i domowym majonezem z chrzanem: Odmoczone śledzie skrapiamy delikatnie olejem rzepakowym i octem jabłkowym, doprawiamy pieprzem, mieszamy i zostawiamy aby się lekko zamarynowały. A dzięki udziałowi w tym konkursie dowiedziałam się, że w Wielkopolsce niezbyt daleko od Trzcianki, w Śmiłowie produkowane są niesamowite w smaku oleje tłoczone na zimno. Wigilijne śledzie z awokado, burakiem i pysznym sosem na bazie domowego majonezu z chrzanem smakują rewelacyjnie! Do kieliszka najpierw wkładamy tarte buraki, następnie posiekane jajka, pokrojone awokado, polewamy sosem chrzanowym, układamy śledzie, posypujemy marynowaną czerwoną cebulką, na końcu całość ponownie polewamy sosem. Majonez przygotowujemy na bazie żółtka, oleju rzepakowego (lub innego) i musztardy, doprawiamy do smaku cukrem solą, pieprz i sokiem z cytryny. Polecam śledzie w oleju, w cytrusowej marynacie, po sułtańsku, czy z marynowanymi grzybami. Wigilijne śledzie z awokado, burakiem i domowym majonezem z chrzanem.