Kruche ciastka ze skwarkami

Jolanta
Ciasta
16.08.2017 8:18
Kruche ciastka ze skwarkami

Powiedziałam, że też takie ciastka umiem robić, bo robiłam je w latach 80-tych w okresie PRL gdy królowała tania kuchnia i robienie czegoś pysznego z niczego, od tamtej pory nie jadłam i nie robiłam ciastek ze skwarkami. 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 15 g cukru wanilinowego 2 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany Jak przygotować kruche ciastka ze skwarkami , sposób przygotowania: Skwarki powinno się zmielić dwukrotnie z drobnym sitkiem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, kulki układamy na blasze i każdą kulkę spłaszczałam tłuczkiem do mięsa, tak uformowane ciastka pieczemy w 170 stopniach ok. 15 -20 minut, aż ciasta będą złote, studzimy na kratce i zsypujemy. Skwarek tym razem nie mieliłam, zmiksowałam je z jajkami i śmietaną w szatkownicy, bo prawdę mówić nie chciało mi się wyciągać maszynki, składać a potem ją myć! ! Składniki na Tradycyjne ciastka ze skwarkami : 300 g skwarek ze słoniny 150 g cukru pudru ½ kg mąki I jak na złość nie mogłam znaleźć maszynki do ciastek, więc robiąc wzorek pomogłam sobie tłuczkiem do mięsa 😛 Ciastka z skwarkami mają jedną wadę, znikają bardzo szybko Kupiłam 1 ½ kg, do ciastek wykorzystałam 300 g resztę zapakowałam w woreczki i zamroziłam, będą na ciasteczka albo jako dodatek np. do grochówki. Ja tym razem posiekałam je w szatkownicy, aż zrobił się piasek, dodałam jajka, cukier i śmietanę i zmiksowałam całość.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/ciasta-i-ciasteczka/ciastka-ze-skwarkami/