Proponuję Ci dzisiaj ogórki z czarnym sezamem i żółtym sosem, które są proste w przygotowaniu, a smakują bardzo ciekawie i są super odmianą dla warzyw robionych w oklepany sposób. Wersja do druku Ilość - 2 osoby Składniki: - duży (długi ogórek) - 3 łyżki czarnego sezamu (może być tez zwykły) - 3 łyżki jogurtu naturalnego - łyżka oliwy lub oleju - łyżka kurkumy - pół łyżeczki pieprzu cayene - sól Na tej samej patelni rozgrzej oliwę lub olej, wsyp na nią pieprz cayene i kurkumę, dokładnie wymieszaj i przelej do sezamu. Każdą ćwiartkę pokrój na mniejsze kawałki i posyp odrobiną soli, odstaw na bok, aby puściły trochę wody. - Opłucz ogórki, aby zmyć nadmiar soli, polej sosem, wymieszaj i odstaw na np. pół godz. do lodówki.