Pokroić śledzie 4. Dodo miski dodać śledzie majonez i przyprawy; całość wymieszać Poprzedni 1 z 4 Następny Śledzie to podstawa wigilijnego stołu – podziel się więc proszę ze mną i czytelnikami bloga swoim przepisem w komentarzu poniżej. Składniki: 200 g słonych filetów śledziowych a’la matias w oleju ½ cebuli ½ dużego jabłka 1 pomarańcza 1 duży ogórek kiszony 2 łyżki majonezu sok z cytryny szczypta cukru sól, pieprz ( według uznania) Przygotowanie: Filety śledziowe namoczyć w zimnej wodzie najlepiej przez całą noc (jeżeli lubimy słoną sałatkę to godzina wystarczy). Dodać majonez, sok z cytryny, cukier oraz przyprawy i całość wymieszać. Sałatkę robi się bardzo szybko, jednak jej przygotowanie najlepiej zacząć dzień przed podaniem.