Jak wykonać przepis na - Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Żeberka w sosie z grzybami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Łącznie: 2 godz. Żeberka w sosie z grzybami Potrzebne składniki 1 kg żeberek wieprzowych (chudych) 1 duża cebula lub 2 średnie 6 kapeluszy grzybów leśnych 1 łyżka mąki pszennej 3 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe sól (pieprz) olej do smażenia Sposób wykonania Umyte, osuszone żeberka kroimy na kawałki po 2-3 kostki w jednym. Żeberka w sosie z grzybami, raz ż kojarzyły mi się z tłustym mięsem. Na tłuszcz z żeberek wkładamy na patelnię cebulę i smażymy lekko zarumieniając. Smażymy żeberka na rozgrzanej patelni z obu stron na rumiano. Dodajemy pokruszone grzyby, liście laurowe, ziele i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez ok, 1,5 godziny do miękkości od czasu do czasu mieszając. Odstawiamy z gazu i zalewamy zimną wodą (ok. 1 szklanki). Przekładamy cebulę z wywarem do garnka i uzupełniamy wodą by przykryło mięso.