Muffiny piernikowe z powidłami śliwkowymi

Małgorzata
Desery
08.12.2017 19:23
Muffiny piernikowe z powidłami śliwkowymi

Składniki

Składniki suche

  1. 250 g mąki pszennej
  2. 30 g kakao
  3. 100 g cukru
  4. 2 łyżki przyprawy do piernika
  5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  6. 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki mokre

  1. 150 ml mleka
  2. 1 jajko
  3. 6 łyżek oleju
  4. 4 łyżki miodu płynnego prawdziwego

Polewa

  1. 100 g czekolady mlecznej
  2. 50 g czekolady gorzkiej
  3. 3-4 łyżki śmietany kremówki
  4. 1 łyżka masła

Dodatkowo

  1. 5 łyżek powideł śliwkowych *
  2. dekoracje cukrowe

Przepis

  1. Do jednej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe suche składniki i mieszamy. W drugiej misce mieszamy ze sobą wszystkie mokre składniki. Łączymy ze sobą suche i mokre składniki, krótko mieszając do połączenia się składników.
  2. Papilotki układamy w formie do muffinek i napełniamy ciastem. Na dno papilotek wykładamy trochę ciasta, na środek kładziemy łyżeczkę powideł śliwkowych i przykrywamy pozostałym ciastem do 3/4 wysokości papilotek.
  3. Muffiny wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 20 minut. Studzimy.

Polewa

  1. Wszystkie składniki polewy rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej i lśniącej polewy. Tak przygotowaną polewą dekorujemy muffiny.
  2. * można zastąpić marmoladą lub gęstą konfiturą