Składniki
Składniki suche
- 250 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 100 g cukru
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki mokre
- 150 ml mleka
- 1 jajko
- 6 łyżek oleju
- 4 łyżki miodu płynnego prawdziwego
Polewa
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady gorzkiej
- 3-4 łyżki śmietany kremówki
- 1 łyżka masła
Dodatkowo
- 5 łyżek powideł śliwkowych *
- dekoracje cukrowe
Przepis
- Do jednej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe suche składniki i mieszamy. W drugiej misce mieszamy ze sobą wszystkie mokre składniki. Łączymy ze sobą suche i mokre składniki, krótko mieszając do połączenia się składników.
- Papilotki układamy w formie do muffinek i napełniamy ciastem. Na dno papilotek wykładamy trochę ciasta, na środek kładziemy łyżeczkę powideł śliwkowych i przykrywamy pozostałym ciastem do 3/4 wysokości papilotek.
- Muffiny wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 20 minut. Studzimy.
Polewa
- Wszystkie składniki polewy rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej i lśniącej polewy. Tak przygotowaną polewą dekorujemy muffiny.
- * można zastąpić marmoladą lub gęstą konfiturą