Ciasto kawowe z piernikami dla dorosłych

Ciasto kawowe z piernikami dla dorosłych

Potrzebujemy: Na biszkopt: - 6 jajek - 2/3 szklanki cukru - 1 szklanka mąki pszennej - 2 kopiaste łyżki kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na masę: - 800 ml mleka - 2 budynie śmietankowe - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 3 łyżki kawy rozpuszczalnej - 1 szklanka cukru - 1 masło śmietankowe (nie mniej niż 82% tłuszczu) Dodatkowo: - 2 opakowania nadziewanych pierników w czekoladzie (około 30 sztuk) - polewa czekoladowa - posypka czekoladowa Biszkopt pieczemy tak jak zawsze, czyli białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, żółtka, a potem delikatnie mieszamy z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Wyjmujemy z piekarnika i rzucamy z 30 cm na deskę (rzucamy z blachą oczywiście ☺). 600 ml mleka gotujemy, a w 200 mieszamy budyń, mąkę ziemniaczaną oraz cukier. Zostawiamy ciasto na 2 dni w spokoju w chłodnym miejscu, a potem tylko polewamy czekoladą i posypujemy posypką. Na poncz: - ½ szklanki wody przegotowanej - 2 łyżki cukru - 1 kieliszek rumu Po następne 😉 może być tylko w wersji dla dorosłych, bo dzieci i tak kawy nie lubią. Energicznie mieszamy i przykrywamy folią by na wierzchu nie zrobiła się skorupka. Kładziemy ½ kremu, następnie układamy pierniki, potem resztę kremu, przykrywamy drugim biszkoptem, który też nasączamy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://tylkopysznie.blogspot.com/2017/12/ciasto-kawowe-z-piernikami-dla-dorosych.html