45 minut Ilość porcji: 30 – 35 sztuk Składniki: 6 kopiatych łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g masła 3 – 4 łyżki cukru pudru 3 łyżki suchego maku Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasteczka zagnieść. W tym roku niestety z suszeniem pomarańczy trochę się spóźniłam, ale ciasteczka są 🙂 Ciasteczka robi się bardzo prosto i nie wymakają dużej ilości składników – polecam 🙂 Ja jestem zwolennikiem żywej choinki i ubieram ją najczęściej dzień przed Wigilią, a więc zdjęcia wiszących ciasteczek na choince pojawią się dopiero jutro 😉 Czas wykonania: Stolnicę podsypać mąką i delikatnie rozwałkować ciasto do grubości 0,5 – 1 cm (w razie potrzeby na bieżąco podsypywać ciasto mąką). Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystygnięcia, nie ściągać z papieru do pieczenia (gorące ciasteczka mogą się całe pokruszyć).