Składniki: - Ciasto: - 280 g mąki pszennej - 100 g mąki żytniej T720 - 100 g cukru - 60 ml wody - 150 g miodu lipowego Miody Wileńskich - 3/4 szkl mleka - 1,5 łyżki masła - 1 kopiasta łyżka przyprawy do pierników - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej - sól spora szczypta - Lukier - 4-5 łyżek ciepłej wody - około 1 szkl cukru pudru - kilka kropli olejku migdałowego Ciasto: Połowę cukru wsypać do garnka z grubym dnem i nie mieszając podgrzewać do zbrązowienia aż zrobi się tzw karmel. *Ciasto może stać w lodówce kilka godzin a nawet całą noc nic się z nim nie dzieje. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki dodać cukru pudru a do gęstego dolać trochę wody. Lukier: Do wody dodać cukier puder, olejek migdałowy i utrzeć na gładki lukier. Układamy kawałki ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach około 18-20 minut.