Rolada jagodowa

Ewelina
Ciasta
13.07.2015 22:47
Rolada jagodowa

Składniki: - Biszkopt: - 5 jajek - 5 łyżek cukru - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ale-raj - 2 łyżki kakao - 4 łyżki mąki pszennej typ 500 - Krem jagodowy - 350 ml kremówki 30% - 250 g jagód - 1/3 szkl ciepłej wody - 4 łyżki cukru - 5 łyżeczek żelatyny spożywczej Ale-raj - 1/4 szkl ciepłej wody - Bita śmietana: - 150 ml kremówki 30% - 1 płaska łyżeczka cukru pudru - 1 śmietan fix - 3/4 szkl jagód Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, po jednym żółtku i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Piec około 15 min w 180 st. Wyjąć, gorący biszkopt wyjąć z blachy, górą przełożyć na ściereczkę bawełnianą, zdjąć papier i zwinąć razem z ściereczką w roladę. Zimną kremówkę ubić na sztywno dodawać porcjami zimne i tężejące jagody i miksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Na krem rozsypać 5-6 łyżek jagód i zwinąć roladę. Wylać na blachę 37*30 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Roladę rozwinąć, rozsmarować krem pozostawiając na bokach około 3 cm wolnego miejsca. Bita śmietana: Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://ala-piecze.blogspot.com/2015/07/rolada-jagodowa.html