Zawijany makowiec z lukrem cytrynowym - przepis krok po kroku Do miseczki dodajemy drożdże, cukier oraz letnie mleko, mieszamy łyżeczką, odstawiamy na 5 minut do podrośnięcia. Możecie do niego dodać gotową masę makową z bakaliami z puszki lub przygotujcie domową masę, którą dość szybko można samemu przygotować. Drożdże powinny zdecydowanie rosnąć, jeżeli tak się nie stanie to trzeba zrobić nowy rozczyn (mleko mogło być zimne, drożdże stare itp). Na środek rozwałkowanego ciasta nakładamy masę makową, omijamy brzegi, aby później się ładnie skleiło. Mieszamy początkowo łyżką, później zagniatamy i odkładamy na ok. 60 minut do podrośnięcia. Jako pierwszy mi się nasunął do głowy, zaś jako drugi podałabym piernika z orzechami. Postaram się przygotować jeszcze przed świętami osobny filmik z wykonaniem takiej masy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn oraz pozostałe składniki na ciasto. Jeżeli macie małą keksówkę, wtedy podzielcie ciasto na dwie części i upiecz dwa makowce.