Polecam Wam także inne moje przepisy na Wigilię: – zakwas na barszcz – barszcz czerwony na zakwasie – uszka wigilijne – śledzie po kaszubsku – śledzie w czosnku i majeranku – śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku – śledzie w oleju – śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami – tatar ze śledzia – śledzie w wiśniówce – śledź marynowany w occie – śledź na konfiturze z cebuli – śledzie w kiszonych cytrynach – zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań Przygotowanie: 30 minut Składniki: – 250 g suszonych śliwek – 100 g moreli – 100 g suszonych jabłek możesz zamiast tych składników użyć gotową mieszankę suszu – 3-4 goździki – sok z połowy cytryny – 2-3 łyżki miodu lub cukru Przygotowanie: Owoce włóż do garnka i zalej je 2,5 l wody. Gotując go w listopadzie musiałam naprawdę zrobić spore poszukiwania składników, brakowało jeszcze w sklepie gotowej mieszanki owoców, a z dostępnych były tylko śliwki i morele. Jeśli używasz cukru, dodaj go w trakcie gotowania kompotu, jeśli miodu dopiero na koniec. Kompot możecie ugotować od razu przed Wigilią aby wypić ciepły napój, ale ja wolę go w wersji schłodzonej. Zawsze podczas Wigilii powtarzam sobie że będę go robiła nie tylko z okazji świąt i tak mija kolejny rok i przychodzą Święta. Wystudź kompot, możesz ugotować go wcześniej i przechowywać w lodówce.