- 2 – 3 mandarynki - banan - pokrojona pomarańcza w pojemniczku - pokrojony grejpfrut w pojemniczku ZDROWY OBIAD - jedna średnia lub duża cukinia - 3 łyżki mąki - 1 jajko - 2 łyżki mleka - 4 łyżki jogurtu greckiego - 3 wyciśnięte ząbki czosnku - łyżka keczupu - sól, pieprz i szczypta cukru Cukinię obieramy i ścieramy na tarce. Oto one: - 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej - 1 szklanka mleka - białko z 4 jajek - 2 banany - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii/cukru wanilinowego - 2 łyżki kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli Banany, mleko, wanilię, białka jajka blendujemy na puszystą, gładką masę. - 1 średni batat - 1 łyżka oleju roślinnego, oleju kokosowego roztopionego bądź roztopionego masła klarowanego - 0.5 dojrzałe awokado - 1 – 2 jajka - 5 pomidorków koktajlowych Myjemy batat i kroimy na 4 podłużne części. W międzyczasie zróbmy guacamole – połówkę awokado zblendujmy lub zgniećmy widelcem, dodając 1 – 3 ząbki zgniecionego czosnku (zależnie od upodobań), sól, pieprz i trochę soku z cytryny. - 200 gram mąki pełnoziarnistej żytniej - 500 gram jabłek, najlepiej kwaśnych - 200 gram masła - 0,5 szklanki ksylitolu lub erytrolu, albo innego zdrowego słodzika - 50 gram płatków migdałów - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki cynamonu - 1,5 łyżka mąki ziemniaczanej Przepisy na dania fit W dzisiejszych czasach bycie fit jest bardzo modne, dlatego też z każdej strony bombardują nas informacjami o nowych przepisach, świetnych potrawach i kolejnych wymyślnych daniach, naprawdę bardzo łatwo się w tym wszystkim pogubić. Rozgrzewamy patelnię i smażymy z obu stron, najlepiej bez tłuszczu lub na jednej łyżce oleju, aż zrobią się złociste. Najlepiej jeść od razu po wyjęciu lub – jeśli jemy je dużo później – podpiec je przed zjedzeniem. Ugotujmy dwa jajka na twardo lub zróbmy jajka sadzone – jak lubimy. Jeśli decydujemy się na sadzone, najpierw wykonajmy guacamole, a dopiero potem zabierzmy się za jajka. W misce wymieszajmy przyprawy z czosnkiem, tartym serem i odrobiną oleju lub oliwy. Bataty potrzebują dużo więcej czasu niż chleb, ja trzymałam swoje z 10 minut przynajmniej – ciągle kontrolując jak wyglądają. - 1 cukinia - sól, pieprz i ulubione przyprawy - główka czosnku (zmiażdżona) - starty żółty ser – ilość wg uznania Każdą część smarujemy z obu stron olejem – w małej ilości. Następnie wytoczmy w tym talarki i ułóżmy równo na blasze przykrytej papierem do pieczenia.