Składniki: Sposób przygotowania: - 80 dag mięsa wołowego lub wieprzowego - 3 czerwone papryki - 1 duża cebula - 5 ząbków czosnku - 2 opakowania pomidorów w puszce - 1 duża marchew - 1 duża pietruszka - 4-5 ziemniaków - 1 łyżka mielonej słodkiej papryki - 1 łyżka ostrej papryki - 2 łyżki masła - ziele angielskie- 5 szt. - liście laurowe- 3 szt. - cukier - sól - pieprz - natka pietruszki Dodajemy pokrojoną w paski paprykę, obrane i pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Ilość porcji: ok. 5 Czas przygotowania: ok. 1,45 h Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Zupę gotujemy na małym ogniu do czasu aż mięso stanie się miękkie. Na rozgrzanie nie działa nic lepiej, jak gar sycącej rozgrzewającej zupy . Jedną z takich zup jest zupa gulaszowa, zwana też węgierską czy bograczem. Cebulę i czosnek podsmażamy na maśle na złoty kolor. Smażymy ok. 5 minut.