Podawać na ciepło lub na zimno, solo lub z lodami :) Pikantne polędwiczki fajitas w tortilli Składniki na 4 porcje ► polędwiczki [500 g] ► papryki [3 sztuki, u mnie każda w innym kolorze :)] ► olej rzepakowy [20 g / 2 łyżki] ► tortille pszenne do podania :) Podawać z ulubionym pieczywem :) Krem z groszku z miętą Składniki na 4 porcje ► bulion warzywny [1,5 l] ► mrożony, zielony groszek [900 g / 2 paczki] ► śmietanka kremówka [50 ml] ► liście świeżej mięty [3 łyżki] Dodatkowo ► papryka słodka [2 łyżeczka] ► czosnek granulowany [1 łyżeczka] ► papryka chili [1 łyżeczka] ► zioła prowansalskie [1 łyżeczka] ► sól [1 łyżeczka do mięsa + 1/2 łyżeczki do warzyw] Bezglutenowy cobbler z jabłkami Składniki na 6 porcji ► kwaśne jabłka [1 kg przed obraniem] ► mix bezglutenowy [1 szklanka] ► cukier [1/2 szklanki + 1 łyżka] ► masło [100 g +1 łyżka] Dodatkowo ► sól [1 łyżeczka] ► świeżo mielony pieprz [1/2 łyżeczki] ► kmin rzymski mielony [1/2 łyżeczki] ► cebula granulowana [1/2 łyżeczki] Przygotowanie Składniki na 4 porcje ► pomidory krojone [2 puszki] ► jajka [4 sztuki] W mojej kuchni nie miała łatwo – z niejednej patelni już zdarłam teflon, nie obchodzę się ze swoim sprzętem jak z jajkiem, używam często i wymagam spełnienia wszystkich obietnic producenta. Wlać 2 puszki pomidorów na patelnię, dodać przyprawy i dusić bez przykrycia na średnim ogniu przez ok. 10 minut. Zdarzyło mi się nawet zostawić smażące się jabłka bez opieki na dość długo, byłam przekonana, że spód będzie zwęglony, tymczasem ani kawałeczek nie przywarł (co dla takiej gapy jak ja to wymarzona funkcja). Po wyjęciu z piekarnika, wyłożyć polędwiczki na deskę i zostawić na 5 minut. Dla ciekawskich – takich jak ja – przygotowałam przykład przepisów na cały dzień, każdy tylko z 4 składników! Jeśli nie macie jeszcze prezentu świątecznego dla kulinarnych maniaków, marka przygotowała dla Was kod zniżkowy: na hasło WILK15 otrzymacie -15% na cały asortyment sklepu :) Przepisy ułożyłam tak, aby wykorzystać wszystkie jej zalety: wysokie ścianki, możliwość smażenia na małej ilości tłuszczu (co więcej, producent zapewnia, że jest to patelnia do smażenia bez tłuszczu !) oraz niewątpliwy atut, czyli żaroodporną rączkę, która zniesie temperatury do 250 stopni. Oczyszczoną z błonek polędwiczkę przeciąć na pół (na dwa krótsze kawałki) i wytarzać w przyprawach. Posypać suchą masą podsmażone jabłka, na wierzch położyć równomiernie cienkie plasterki zimnego masła i wstawić do piekarnika na 20 minut. Wrzucić jabłka na patelnię z łyżką masła i smażyć przez ok. 5 minut, aż stracą surowość. Post powstał we współpracy ze stroną patelnie-tytanowe.pl – stwierdziłam, że zamiast standardowej recenzji, mogę przetestować otrzymaną patelnię na wszystkie sposoby: od klasycznego smażenia, przez robienie zup, po zapiekanie. Prostota to nie tylko chleb z masłem i cukrem (choć, powiedzmy sobie szczerze, ten hicior z dzieciństwa nie ma sobie równych). Zmniejszyć ogień pod sosem, zrobić 4 wgłębienia za pomocą łyżki, wbić jajka, pomiędzy jajka nałożyć serek i gotować pod przykryciem do pożądanej konsystencji żółtka – tutaj niestety trzeba obserwować, istnieje wiele wypadkowych tj. patelnia, kuchenka, wielkość jajek etc. Dodać cynamon, łyżkę cukru, wymieszać i dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 10 minut.