Składniki: - 500 g kiełbasy wiejskiej tradycyjnej Hańderek - 1 łyżka masła klarowanego - 1 średnia cebula - 1 średnia cebula czerwona - 3 ząbki czosnku - 2 czarne marchewki - 4 łyżki kukurydzy z puszki - 200 fasolki zielonej mrożonej - 2 łyżki suszonych pomidorów - 1 płaska łyżeczka ziół dalmatyńskich - 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego - 1 litr bulionu mięsno warzywnego - 3 łyżki ketchupu łagodnego - szczypta ostrej papryki - sól do smaku - Zasmażka: - 1,5 łyżki masła - 2 płaskie łyżki mąki pszennej Cebule i czosnek pokroić w kostkę. Dodać czosnek, marchewki i całość podsmażać około 4-5 minut od czasu do czasu mieszając. Zasmażka: Na patelni roztopić masło wsypać mąkę energicznie mieszać by nie powstały grudki i smażyć 2-3 minuty. Fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie al dente i odcedzić.