Tort makowy z pomarańczą

Julianna

Boże Narodzenie

05.12.2017 16:14

Tort makowy z pomarańczą

Tort makowy z pomarańczą ciasto:200g maku mielonego150g cukru3 łyżki kaszy manny1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia5 jajek1 łyżka kakao2 łyżki oleju (dałam Olej Wielkopolski)0,5 łyżeczki esencji migdałowejskórka starta z pomarańczyZagotować 180ml wody i zalać mak, wymieszać, przykryć i odstawić do napęcznienia na ok godzinę. Gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż mus zgęstnieje (ok godziny).Polewa:2 łyżki kakao2 łyżki cukru3 łyżki mleka1 łyżeczka żelatynyDekoracja:czekoladowe kulkiwiórki czekoladykandyzowana skórka lub plastry pomarańczyŻelatynę zalać 1 łyżką mleka, odstawić do napęcznienia. Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, zdjąć papier, przekroić na 3 blaty.krem:300ml śmietanki 30%200g mascarpone100g białej czekoladyCzekoladę połamać, zalać szklanką śmietanki, podgrzewać, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści. Pomarańcze obkroić z albedo, miąższ pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować blenderem na mus. W tym czasie wymieszać cukier i kakao, dodać pozostałe mleko, gotować ciągle mieszając kilka minut, aż polewa stanie się gęsta. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą makową. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę, wlać olej i esencję. Dżem pomarańczowy:2 pomarańcze3 łyżki cukrusok z połowy limonkiPomarańcze wyszorować i sparzyć, zetrzeć skórkę.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.obiadgotowy.pl/2017/12/tort-makowy-z-pomarancza.html