Ciasto styropian - PRZEPIS

Ewelina
Ciasta
24.07.2014 22:02
Ciasto styropian - PRZEPIS

Masa śmietanowa: 5 białek szczypta soli 1200 g śmietany 12% 1 i 1/4 szklanki cukru pudru 2 budynie śmietankowe bez cukru 2 łyżki wiórek kokosowych cukier waniliowy 2 szklanki malin (mogą być mrożone) Składniki: Kruche ciasto: 5 żółtek 250 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 3 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę wysypać na stolnicę. Podzielić je na dwie części i umieścić w zamrażalniku na przynajmniej 30 minut. Jedną część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Stopniowo dodawać po łyżce cukru i cukier waniliowy, cały czas ubijając. , wraz ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. A swoją nazwę może zawdzięczać strukturze, która podobnie jak styropian zawiera pęcherzyki powietrza. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec w nagrzanym do 180 C piekarniku ok 60 minut. Ja połączyłam je z malinami, ale użyć można swoich ulubionych owoców. Formę o wym. 20 x 33 wyłożyć papierem do pieczenia. Na niej delikatnie poukładać maliny.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zjemto.blog/2013/05/Styropian.html