Smarowidło z boczku (smalec z mięsem)

Monika
Przetwory
05.12.2017 20:55
Smarowidło z boczku (smalec z mięsem)

składniki: ok 1,5 kg boczku 2 średnie cebule 1 łyżka majeranku 1/3 łyżeczki soli Boczek pokroić na małe kawałki i zmielić na grubych oczkach. Przełożyć na patelnię lub do garnka z grubym dnem i topić na średnim ogniu. Od czasu do czasu przemieszać aby tłuszcz równomiernie się wytapiał a mięso nie przypaliło. Sól można pominąc i posolić sobie na kanapce ale wolę już od razu mieć doprawione. Gdy tłuszcz już się wytopi a mięso zacznie się przyrumieniać dorzucić cebulkę. Przed jedzeniem najlepiej wystawić z lodówki aby lepiej się smarowało.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2017/11/smarowido-z-boczku-smalec-z-miesem.html