Drożdżowy wieniec z makiem

Katarzyna
Ciasta
05.12.2017 17:07
Drożdżowy wieniec z makiem

mleka 50 g masła 3 łyżki cukru jajko szczypta soli 400 g masy makowej kandyzowana skórka pomarańczowa na lukier: 1/2 szkl. Obie połówki przepleść ze sobą na przemian, na końcu zlepiając boki i formując wieniec. Natomiast wieniec z makiem to trochę inna jego wersja, która na pewno zachwyci każdego i będzie stanowić piękną ozdobę świątecznego stołu. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 15-20 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni C i wstawić do niego podrośnięty wieniec na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30 x 50 cm. Uformować je w kule, wsadzić do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do podwojenia objętości na około godzinę. Całość zagnieść ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych na gładkie i elastyczne ciasto.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.wyzwaniakuchenne.pl/2017/12/drozdzowy-wieniec-z-makiem.html