Przepis
Piekłam w blaszce z wyposażenia piekarnika,(37x35 cm) około 15 minut w 170 st. C Po upieczeniu blaty studzę, następnie owijam w ściereczki , wkładam do reklamówki i znowu wynoszę do zimnego, zostawiam na tydzień.
Masa:
3 szklanki mleka
8 pełnych łyżek grysiku
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru z wanilią
25 dag masła
2 łyżki cukru pudru
25 g wódki ( kieliszek)
+ 50 dag powideł śliwkowych
Polewa:
3 czekolady gorzkie ( 30 dag)
250 ml śmietanki 30 %
10 dag mielonych migdałów
Masa grysikowa:
Mleko gotuję z cukrem i wanilią, na gotujące wsypuję powoli grysik i energicznie mieszam aby nie zrobiły się grudki. Ugotowany odstawiam do wystudzenia.
Ucieram masło z cukrem pudrem i dodaję po łyżce zimnego grysiku, na koniec wlewam wódkę.
Polewa:
Śmietankę wlewam do garnuszka, dodaję połamaną czekoladę i podgrzewam w kąpieli wodnej do połączenia się składników, wsypuję zmielone migdały i mieszam.
Blaty piernika smaruję powidłami i masą grysikową. Dzielę na mniejsze pierniki. Wierzch smaruję przestudzoną polewą i dekoruję.