Marchewkowy makaron z klopsikami

Ewa

Obiad

04.12.2017 12:16

Marchewkowy makaron z klopsikami

#myAmbition Klopsiki: około 700-800 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z łopatki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1 jajko 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól morska, pieprz 2-3 łyżki bułki tartej Marchewka: 2-3 duże marchewki pomarańczowe 2-3 marchewki czarne 1 łyżka masła + 1 łyżka oleju około 2 cm korzeń imbiru 1 ząbek czosnku przyprawy: płatki chilli, gałka muszkatołowa, cukier, sól morska, pieprz 1/2 cytryny Dodajemy startą na drobnych oczkach tarki marchewkę, zeszkloną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno posiekaną natkę pietruszki, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Jeśli pomyśleliście, że ta czarna/fioletowa to sztucznie zmodyfikowana marchew pomarańczowa, to już spieszę z informacją, że jest zupełnie odwrotnie:) Ja zakupiłam ją trochę przypadkiem, ale już wiem, że zaprzyjaźnimy się na dłużej, bo taka marchew bardzo nam posmakowała. to czarna odmiana jest tą najstarszą i to ona została wyparta, przez powstałą na jej bazie marchewkę pomarańczową. Pysznie chrupiąca, o wyczuwalnym imbirowym smaku, podana razem z klopsikami, czy pieczonym łososiem na pewno Was zaskoczy. Jaki by jednak nie był jej kolor, marchewkę warto jeść, bo jest bardzo zdrowa (szczególnie ta fioletowa). mrożonego groszku 1 łyżka masła – opcjonalnie Cebulę drobno siekamy. Po około 2 minutach, gdy tłuszcz się zaromatyzuje, dodajemy marchewkę. Przygotowanie takiego marchewkowego makaronu jest bardzo proste, o ile posiadacie specjalny przyrząd tzw obieraczkę do julienne. Na koniec możemy dodatkowo dodać 1 łyżkę masła. Smażymy je na oleju, z obu stron, do ładnego zarumienienia. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem. Po chwili dodajemy resztę przypraw oraz sok wyciśnięty z połowy cytryny.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/index.php/2017/12/04/marchewka-imbirowa-z-klopsikami/