Ilość porcji: 12 sztuk Składniki: Ciasto: 1 ½ szklanki mąki pszennej (255 g) ½ szklanki cukru (110 g) 1 cukier wanilinowy (16 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 150 ml mleka (3/5 szklanki) ½ szklanki oleju szczypta soli Masa: 350 g serka mascarpone 200 ml śmietanki 30 – 36% 1 usztywniacz 3 łyżki cukru pudru czerwony barwnik (u mnie w proszku) Przygotowanie: Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. A dla tych, którzy tak jak ja pierwszy raz będą korzystać z barwnika spożywczego – radzę zaopatrzyć się w rękawiczki i dużo ostrożności oraz cierpliwości podczas sprzątania 😉 Babeczki z dekoracją czapeczek Świętego Mikołaja, mogą być również fajnym pomysłem na spędzenie czasu ze swoimi dziećmi, wspólnie dekorując słodkości. Wypełnić foremki na muffiny ciastem i piec przez 20 – 25 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Do 2/3 masy dodać czerwony barwnik zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zmiksować. Babeczki Mikołaje to przepis kierowany w szczególności do mam, babć i wszystkich, którzy chcą zrobić smaczną niespodziankę swoim pociechą 🙂 Gotowe babeczki przechowywać w lodówce, wyciągać 20 minut przez zjedzeniem. Ja użyłam barwnika w proszku, aby nie rozwodnić masy.