Bananowe ciasteczka z żurawinowym oczkiem

Magdalena
Desery
03.12.2017 19:05
Bananowe ciasteczka z żurawinowym oczkiem

Składniki: - 200g mąki pszennej – u mnie od Swoja Mąka (polecam! i pamiętajcie o rabacie*) - 50g mąki ziemniaczanej* - 125g cukru pudru - 1 średni miękki banan - 75g masła - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - kilka sztuk suszonej żurawiny (1 na ciastko) do nabycia w sklepie eDana *Uwaga! 5% rabatu na zakupy w sklep.swoja-maka.pl na hasło: #slodkieokruszki Przygotowanie: Do miski wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier puder, posiekane masło i miękkiego banana. Z ciasta formujemy w dłoniach kulki (u mnie większe, ale można zrobić malutkie). Ciasto będzie się lekko lepić (nie należy dodawać za dużo mąki, opcjonalnie posypujemy wyłącznie delikatnie dłoń podczas wyrabiania). Ciasteczka pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, na środkowym poziomie). Czas pieczenia zależy od piekarnika, u mnie 13 minut (maksymalnie około 15). Pyszne, słodziutkie, rozpływające się w ustach bananowe ciasteczka z żurawinowym oczkiem. Ciasteczek nie należy piec za długo, wyłącznie do lekkiego zarumienienia od dołu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/bananowe-ciasteczka-z-zurawinowym-oczkiem/