Hummus z topinamburem

Iza
Śniadania
03.12.2017 18:38
Hummus z topinamburem

- ok. 150 g topinamburu - 2 łyżki tahini - 3 – 4 łyżki soku z cytryny - 1 ząbek czosnku - świeżo mielony pieprz - ok.4 łyżki lodowatej wody - 2 łyżki Oleju Wielkopolskiego rzepakowego - sól Chipsy z topinamburu - 100 g topinamburu - ok. ¾ szklanki Oleju Wielkopolskiego rzepakowego Jeśli nie macie czasu na gotowanie, albo dopadła Was nieodparta ochota na ekspresowy hummus użyjcie ciecierzycy z puszki. 150 g topinamburu dokładnie umyć, zalać wodą i ugotować w mundurkach, z dodatkiem odrobiny soli do miękkości. Dziś podzielę się z Wami wyjątkową przepisem na hummus z topinamburem – musicie go wypróbować. Przełożyć do naczynia blendera, dodać pastę tahini, sok z cytryny, czosnek, olej rzepakowy, obrany topinambur i wszystko zmiksować na bardzo gładką pastę. Podobnie było z domowym pesto, paprykarzem czy pastą z makreli. Lubiłam jeść go z kawałkami warzyw lub z chrupkim chlebem. Wyjąć za pomoca łyżki cedzakowej na papierowy ręcznik i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Ugotowana ciecierzyca, która ma być użyta do zrobienia hummusu powinna z łatwością rozpadać się, kiedy próbujemy ją ścisnąć miedzy palcami. Gotowy hummus przełożyć do miski, skropić wielkopolskim olejem rzepakowym i posypać chipsami z topinamburu i czarnym sezamem. Jeśli tak jak ja macie chrapkę na taka nagrodę, zajrzyjcie na stronę Oleje Konwenanse gdzie znajdziecie szczegóły konkursu. |Hummus z topinamburem| Do niedawna hummus kupowałam od czasu do czasu. Wreszcie przed warsztatami z past do chleba, które niedawno prowadziłam, zrobiłam domowy hummus. Pozostałe 100 g topinamburu umyć, osuszyć i pokroić na cienkie, jedno-milimetrowe plasterki. Na rozgrzany olej wrzucać porcje plasterków topinamburu i smażyć aż się zarumienią. Nawet Junior, ku mojej radości, polubił smarowidło z ciecierzycy. Jak zrobić humus z topinamburem?

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://gdywbrzuchuburczy.blogspot.com/2017/12/hummus-z-topinamburem.html