Zakwas na barszczyk czerwony - 4 duże buraki (ok. 1 kg) - marchewka - pietruszka (korzeń) - kawałek selera - 1 łyżeczka ziarenek kminku - 5 dużych ząbków czosnku - 2 l wody - 1 łyżka cukru - 1 łyżka soli niejodowanej - kromka suchego chleba żytniego na zakwasie Zakwas: Buraki umyć, obrać (używać rękawiczek żeby uchronić się przed zafarbowaniem rąk) i pokroić w plasterki. Po tym czasie przelać zakwas na durszlaku odcedzając warzywa i chleb i drugi raz przez gazę, żeby oczyścić zakwas z wszelkich niepotrzebnych drobinek, czy białego nalotu. Odstawić na 5-7 dni w temperaturze pokojowej, np na blat kuchenny czy parapet. Z dodatkiem pierożków z grzybami i kapustą to jedna z 2 zup jadanych na Wigilie. Pozostałe warzywa umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Idealny jest domowy na własnym zakwasie, bez chemii, sztucznych dodatków, naturalny, zdrowy i smaczny. Zakwas wlać do butelki lub słoika, przechowywać w lodówce lub od razu ugotować barszcz.