Aromatyczny żurawinowy dżem sprawdza się świetnie na dzień dobry, czyli na śniadanie w zimny poranek np. na grzankach czy jako podwieczorek ukryty w ciastkach czy nadzieniu piernika. Dzisiaj przedstawiam przepis na jeden z nich, czyli na dżem żurawinowy z goździkami i skórką pomarańczy, oczywiście w wersji bez cukru. Osobiście lubię robić kilka słoiczków dżemów na zimę z aromatycznymi dodatkami – cynamonem, wanilią, kardamonem, goździkami czy skórką pomarańczy. Ciasto na piernik dojrzewa sobie już od 2 listopada, za kilka dni będę piec :-). Dżem przygotowałam ze świeżej żurawiny. Nawet zaplanowałam zastosowanie – jeden już wykorzystałam na pyszne śniadania i jako nadzienie w ciastkach. Taki dżem najlepiej smakuje w okolicy Świąt Bożego Narodzenia, kiedy jest zimno, a w jedzeniu szukamy otulających nas smaków i zapachów.