Muffiny jajeczne z cukinią i szpinakiem 2017-11-22 21:03:28 Zapisz przepis Drukuj przepis Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 25 min Łączny czas 35 min Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 25 min Łączny czas 35 min Lista składników 2 jajka 1/3 cukinii garść szpinaku 1 ząbek czosnku 1 łyżka mąki gryczanej (można dać pszenną) 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich 1/3 łyżeczki przyprawy pomidorowej z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim szczypta soli himalajskiej (w porcji dla dorosłych i starszych dzieci) O ile ze szpinakiem nie ma problemu, bo Kalina chętnie zjada go w formie pesto lub koktajlu o tyle z cukinią tak łatwo już nie jest i muszę nieco nagimnastykować się, aby córą ją zjadła. Sposób przygotowania Szpinak myję pod bieżącą wodą, rozrywam na drobne kawałki i wrzucam na patelnię. Piekę 20-25 minut (lub do momentu aż jajka będą ścięte) w opcji góra-dół (bez termoobiegu). Cukinię myję i ścieram na tarce o dużych oczkach. Na tym etapie można posolić porcje dla dorosłych. Umieszczam w miseczce i dodaję do niej szpinak, jajka i przyprawy. Muffiny jajeczne są świetnym sposobem na podanie dziecku warzyw.