Składniki: - 4 łyżki musli z suszonymi owocami - 2 łyżki mąki pszennej (może być pełnoziarnista) - 1 jajko - 1-2 łyżeczki miodu (może być inne słodzidło) - 1 średniej wielkości marchewka - cynamon - olej do smażenia - masło orzechowe - banan do dekoracji Musli zalewamy w miseczce ciepłą wodą i odstawiamy do napęcznienia. Dla tych którzy jeszcze się nie przekonali - spróbujcie! Marchewki praktycznie nie czuć, a placuszki z jej dodatkiem znacznie zyskują na właściwościach zdrowotnych i smakowych. Oczywiście jej dodatek w slodkich posiłkach nie jest dla mnie żadną nowością (patrz: sernik marchewkowy), ale przez ostatnie miesiące od niej stroniłam. Osobiście polecam dodatkową porcję miodu, masła orzechowego i banana - bomba energetyczna i zdrowotna, która nie zapycha, ale pozostawia przyjemne uczucie sytości. Błąd! To niepozorne warzywo idealnie odnajduje się w towarzystwie cynamonu i masła orzechowego, znacznie polepszając walory smakowe finalnej potrawy. Przygotujcie ciasto na placuszki w wieczór przed, a rano tylko usmażcie i zjedzcie ze smakiem.