Orientalna Panna cotta na biszkoptach z limonką i matcha

Desery
27.11.2017 21:03
Orientalna Panna cotta na biszkoptach z limonką i matcha

#cukiertrzcinowy Składniki : 250 ml śmietanki 30% 250 ml mleka kokosowego 80-100 g jasnego cukru trzcinowego #Diamant 3 łyżeczki (10-11 g) żelatyny 3-4 nitek szafranu ok.10 cm białej części świeżej trawy cytrynowej niewielka ilość oleju lub roztopionego masła do wysmarowania foremek #Diamant 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 35 g mąki pszennej typ 450 20 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka zielonej herbaty matcha skórka otarta z 1 limonki szczypta soli W żadnym wypadku nie należy zagotowywać masy. 3.Żelatynę moczymy (do napęcznienia) w ciepłej wodzie, UWAGA: nie wrzącej bo straci swoje właściwości żelujące i deser nie osiągnie pożądanej konsystencji. Ponadto: listki mięty pieprzowej sok z limonki truskawki Wykonanie: 1.Mleko, śmietankę,szafran i cukier podgrzewamy ( nie gotujemy!!!) na bardzo małym ogniu. Jajka ubijamy przez 1 minutę za pomocą miksera a następnie wlewamy 2 łyżki wrzątku i ubijamy do momentu aż masa stanie się puszysta i jasna dodając po jednej łyżeczce cukru. Składniki na biszkopty: 2 jajka 2 łyżki wrzątku 50 g jasnego cukru trzcinowego Przypominam że optymalna temperatura masy to ok. 80-83 st.C, więc jeśli nie macie wyczucia czasu sprawdzi się tutaj termometr cukierniczy. Do ubitych jajek w dwóch partiach dodajemy suche składniki i mieszamy całość by zbytnio nie straciła na swej pulchności.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://vaniliowoczekolodowa.blogspot.com/2017/11/orientalna-panna-cotta-na-biszkoptach-z.html