W każdym pasku na górze grubą słomką wycinamy otworki (na sznurek, by móc powiesić na choince) i poczynając od tego końca owijamy na foremce do rurek (dobrze jest je lekko natłuścić). Schłodzone ciasto (starając się nie podsypywać mąką) wałkujemy na grubość około 3mm i rozcinamy na paski (mniej więcej 1,2-2cm x 30cm). Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto – zaczynamy od dodania 4 łyżek miodu, a gdyby składniki nie połączyły się w jednolitą całość dodajemy jeszcze łyżkę. Czy jak kto woli “sopelki – można i tak, można i tak… 😉 to nie nazwa jest najważniejsza, a pyszna i pachnąca świąteczna ozdoba, wykonana od serca. Ja z braku takich metalowych foremek owijałam na szklanych opakowaniach po aromatach do ciast (niestety teraz już takich nie ma w sprzedaży). Takie ozdoby, jadalne ozdoby są zawsze świetnym prezentem, więc śmiało przygotuj ich więcej i obdaruj najbliższych – niech w ich domu również pachnie piernikowo 🙂