Mediolański sernik (przepis na dużą blachę)

Mediolański sernik (przepis na dużą blachę)

Ostatnią część ciasta rozwałkowujemy na jak największy prostokąt (mój miał około 40x55cm), smarujemy całość drugą częścią dżemu i zwijamy ciasto w roladkę (obojętnie wzdłuż którego boku, ja zwinęłam wzdłuż dłuższego, aby mieć więcej “zwinięć w roladkach). Tylko te zdjęcia poprzedniego ciasta i tego sernika wcale mi się nie podobają 🙂 ale też i fotografowałam resztki (okrawki) ciast, więc musiało tak zostać 🙂 Składniki: Ciasto: 1 kg mąki pszennej 2 kostki masła (400g) 5 jajek 2 szkl. Pierwszą część rozwałkowujemy na kształt formy (25x36cm) i wykładamy dno (blaszka powinna być wyłożona papierem do pieczenia), smarujemy ciasto połową dżemu, ale tak, by pozostawić około 1-1,5cm brzegu suchego ciasta. Nie wiem, czy będzie potrzebny aż tak duży, jeśli nie to upiekę w tortownicy, ale w jakiej formie by nie był – warto! a ponieważ wybrałam je do upieczenia do pudełek-gościńców dla gości obecnych na chrzcinach musiałam po przeliczać proporcje z tortownicy na dużą blaszkę 25x36cm. Masę wylewamy na gorący, podpieczony spód, wyrównujemy i ponownie wstawiamy do piekarnika na 35-40 minut (też 180 stopni). Roladkę kroimy na około 1,5 cm kawałki i układamy jedna obok drugiej na podpieczonym serniku. Drugą część ciasta tak samo rozwałkowujemy (na wielkość blaszki), przykrywamy ciasto z dżemem i sklejamy boki. Ten wymyślny (choć w przygotowaniu tak naprawdę wcale nie trudny) sernik jest nie tylko pyszny, ale i fantastycznie wygląda! Po oryginalny przepis zapraszam TU (klik) , a jeśli chcecie jak ja od razu zrobić dużą porcję przygotujcie tak, jak ja to zrobiłam 🙂

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kolorowyprzepisownik.pl/2016/09/sernik-mediolanski-z-powidami-na-duza/