maki (z górką) 1 kostka margaryny Palma spółki Bielmar 1 całe jajko 1 żółtko 4 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 2 łyżki miodu 1 łyżka cukru pudru Lukier: 1 białko cukier puder (około 1 szkl.) szczypta soli opcjonalnie: sok z cytryny lub pomarańczy Studzimy. Z pozostałego białka przygotowujemy lukier: białko ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec stopniowo zaczynamy dodawać cukier puder (po max 2 łyżki!) i ubijamy do każdorazowego rozpuszczenia cukru pudru (sporo go potrzeba, aby lukier był gęsty). Schłodzone wałkujemy na grubość około 4mm (można delikatnie podsypywać mąką) i wycinamy elementy chatki i dodatkowych ozdób (szablon rysujemy sami na kartce, ale można też ściągnąć gotowy wzór). Piernikowa chatka to chyba najpiękniejsza ozdoba na Boże Narodzenie – nie tylko pięknie i okazale się prezentuje, ale też roztacza absolutnie cudowny, korzenny aromat, który wspomaga tworzenie świątecznego nastroju. A po Świętach można ją zjeść :). Zachęcam też do przygotowania piernikowej chatki na prezent 🙂 z moich już niejedna osoba się ucieszyła 🙂 Poszczególne elementy układamy na papierze do pieczenia (uważając, aby się nie zniekształciły) i pieczemy około 10-15 minut w 180 stopniach (małe części pieczemy oddzielnie i krócej, większe razem i ciut dłużej). Na piernikową chatkę można pobrać gotowy szablon (w sieci są dostępne do wydruku), ale naprawdę polecam zaprojektować go samemu, decydując o nawet najmniejszym szczególe. Ja szablony robię sama (co pewnie widać:)), ale każdy następny wychodzi mi coraz ładniejszy 🙂 a bardzo lubię właśnie tą różnorodność, którą daje samodzielne rysowanie każdego elementu. Wystudzone elementy domku sklejamy ze sobą lukrem na naszej podstawie, doklejamy ozdoby, dekorujemy lukrem, cukrem pudrem, kolorowymi dodatkami, itd.. Całość pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia lukru.