mąki pszennej 100 g margaryny Palma spółki Bielmar 4 łyżki miodu 3 łyżki brązowego cukru 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka sody + 2 łyżki wody 4 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao 1 jajko 3 łyżki mleka Polecam przygotowanie tych pierniczków tuż przed świętami i to najlepiej od razu z podwójnej porcji 🙂 są tak dobre i tak szybko znikają 🙂 że do zdjęć ocalały mi tylko te co widać 🙂 a zdjęcia robiłam następnego dnia po pieczeniu 🙂 Pierniczki układamy na papierze do pieczenia w pewnych odstępach od siebie (lekko podrosną), pieczemy po około 10-13 minut (w zależności od wielkości pierniczków. Rada: grubą słomką możemy wyciąć otwory na wstążkę – aby móc zawiesić je na choince po upieczeniu i udekorowaniu 🙂 Ja to jakiś czas temu zmieniłam i teraz nie tylko piekę na każde Święta, ale też ozdabiam nimi dom i choinkę 🙂 pachną cudnie! Po schłodzeniu wałkujemy na około 4-5 mm i wykrawamy dowolne kształty (u mnie serduszka).