Ciasto: 2,5 szklanki mąki 250 g masła 150 g waniliowego serka homogenizowanego 2/3 szklanki cukru pudru 2 opakowania cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Trzeba korzystać z tego co się ma, a że mamy dużo jabłek, to aż się prosi, by zrobić z nich jabłecznik. Dodatkowo: 6 słodkich jabłek cynamon cukier puder Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Jedną część ciasta wykładamy na spód wyłożonej papierem do pieczenia formy (21x28cm). Drugą część ciasta wałkujemy na prostokąt wielkości formy (stolnicę delikatnie posypujemy mąką). Ja pokroiłam ciasto na plasterki i oprószonymi mąką dłońmi wylepiłam spód blaszki. Na koniec dodajemy serek homogenizowany i wyrabiamy do momentu uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji. No może zalega to złe określenie, ale wiecie co mam na myśli;) Dodatek serka waniliowego sprawia, że ciasto wychodzi zupełnie inne w smaku, bardziej jakby delikatne.