Chleb z ziołami

Beata
Śniadania
10.05.2015 20:21
Chleb z ziołami

200 ml mleka 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 400 g mąki 1 łyżeczka soli 50 g masła 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 żółtka Wykonanie: Odstawić ciasto do wyrośnięcia, przykryte lnianą ściereczką na około 1 godzinę w ciepłe miejsce. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól,letnie mleko, wyrośnięte drożdże, 1 żółtko, i roztopione przestudzone masło. Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące). Ułożyć ciasto w foremce, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakiuczucie.blogspot.com/2015/03/chleb-swiateczny.html