Konfitura z czerwonej cebuli

Małgorzata
Przetwory
06.10.2016 14:07
Konfitura z czerwonej cebuli

Składniki 1 kg cebuli czerwonej 125 ml czerwonego wytrawnego wina * 60 ml czerwonego octu winnego 100 g ciemnego cukru brązowego 4 łyżki rodzynek 2-3 łyżki oliwy z oliwek pieprz czarny sól Przygotowanie Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Dla miłośników niepowtarzalnych smaków mam propozycję na wyjątkową w smaku konfiturę z czerwonej cebuli. Na pierwszy rzut oka nazwa może być nie co myląca, gdyż konfitura przeważnie kojarzy się ze słodkimi owocami. W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną cebulę i dusimy pod przykryciem około 30 minut. Następnie dodajemy cukier i dusimy tak długo, aż cebula zmięknie i uzyska delikatnie słodko karmelowy posmak. Konfiturę można przechowywać w słoiczkach dość długo, dlatego zachęcam Was do zrobienia większej porcji. Konfitura nie wymaga dodatkowej pasteryzacji, jeśli jednak macie obawy poniżej podaję proces pasteryzacji. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do deski serów, a nawet do dań z grilla czy hamburgerów. Dusimy cebulę tak długo, aż odparuje płyn, a cebula wyraźnie gęstnieje.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/konfitura-z-czerwonej-cebuli/
Wędrówki po kuchni

Wędrówki po kuchni

Małgorzata