ogórki kanapkowe z kurkumą

Przetwory
03.08.2019 7:05
ogórki kanapkowe z kurkumą

Z podanych proporcji wychodzi 6-8 słoików w zależności jakiej są wielkości. 2 kg ogórków gruntowych 2 szkl wody 1,5 szkl octu 1,5 szkl cukru 1 łyżka gorczycy 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu 10 kulek ziela angielskiego 2 płaskie łyżki kurkumy 2 liście laurowe 1 płaska łyżka soli Ogórki myjemy i kroimy wzdłuż w plasterki, ciasno układamy na stojąco w słoikach. Kiedy woda się zagotuje wlewamy ocet, przykrywamy pokrywką i gotujemy jeszcze ok 5 minut. Wyłączamy gaz i pozostawiamy zalewę na kolejne 5-10 minut pod przykryciem. Pasteryzujemy ok 5 minut od momentu zagotowania się wody.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.mniam-mniam.com.pl/2018/07/ogorki-kanapkowe-z-kurkuma.html