Cebularz lubelski

Jacek
Przekąski
22.04.2016 20:21
Cebularz lubelski

Składniki na 6 cebularzy: 25 dkg mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 1/2 szklanki mleka 1 jajko 3 dkg masła 1/2 łyżeczki soli Na wierzch ciasta: 2 duże cebule 1 płaska łyżka maku 1/2 łyżeczki soli 1-2 łyżki oleju rzepakowego Cebulowy top - przygotowanie: 4 godziny przed pieczenie cebularzy, pokroić cebulę w niewielką kostkę i wymieszać z solą. Były już: pyry z gzikiem, karp smażony z sosem szarym, piróg biłgorajski, kwaśnica na gęsinie i zalewajka z grzybami. Do dużej miski przesiać mąkę z solą, dodać wyrośnięty zaczyn, wystudzone mleko z masłem, roztrzepane jajko i wyrabiać ciasto przez 10 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 równych części, z każdego kawałka ciasta uformować placek o grubości ok. 1,5 cm i średnicy 20 cm. Na pół godziny przed nałożeniem cebuli na placki, wyjąć ja z lodówki, aby się ociepliła. Ja następnym razem upiekę cebularze z podwójnej ilości składników, bo znikają u mnie w domu w oka mgnieniu. Na każdym placku położyć 1-2 łyżki cebuli z makiem. Wywodzi się on z kuchni żydowskiej, jednak receptura na jego wypiek rozprzestrzeniła się szybko po całej Lubelszczyźnie. i dodać 2 łyżki mąki (z tej odważonej na cebularze) Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż podwoi objętość. Jest to placek pszenny z cebulą i makiem, o średnicy 15-20 cm. Niedawno dostałem zaproszenie do wzięcia udziału w akcji Regionalne Smaki, prowadzonej przez Renatę z bloga Codziennik Kuchenny. Przygotowanie cebularzy: Drożdże wymieszać z cukrem, 1/4 szkl. Smacznego :) Cebularze piekłem wspólnie z : Kamilą - ogrody babilonu Renatą - Codziennik Kuchenny Alą - nie-ład mAlutki

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://przepisynadomowyserichleb.blogspot.com/2016/04/cebularz-lubelski_22.html