- Czas gotowania: 10 min
- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
Boczek bardzo cienko pokrojony – kilka plastrów (w zależności od ich długości)
Mięso z udka kurczaka*
Patyczki do szaszłyków
Przepis
Zaczynamy od namoczenia patyczków do szaszłyków w wodzie – to sprawi, że się nie przypalą podczas grillowania. Wystarczy 5-10 minut, a potem osuszamy je ręcznikiem papierowym.
Mięso z udka kurczaka musimy rozkroić tak, by wyszły dość cienkie płaty. Możemy dodatkowo jeszcze przekroić je na pół, żeby były węższe (mnie węższe bardziej smakują :D)
Gdy kurczak jest przygotowany możemy zaczynać nadziewać. Kładziemy na desce płat kurczaka, na nim plasterek boczku i nadziewamy! Patyczek przechodzi nam raz z jednej, raz z drugiej strony (jak na zdjęciu). Gdy wszystkie szaszłyki będą gotowe wystarczy wrzucić je na grilla/gorącą patelnię/do piekarnika😀 Wszystko zależy od ognia/płomienia/temperatury piekarnika, ale na średnim ogniu grillowanie powinno zająć 3-5 minut z każdej strony. A w piekarniku 180°C około 10minut (zależy od piekarnika!).
No i gotowe, wystarczy zajadać po podaniu z jakąś smaczną suróweczką czy sałateczką😀
Smacznego!