Szaszłyki z kurczaka z boczkiem

Aleksandra
Obiad
22.04.2016 21:09
Szaszłyki z kurczaka z boczkiem
  • Czas gotowania: 10 min
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

Boczek bardzo cienko pokrojony – kilka plastrów (w zależności od ich długości)

Mięso z udka kurczaka*

Patyczki do szaszłyków

Przepis

Zaczynamy od namoczenia patyczków do szaszłyków w wodzie – to sprawi, że się nie przypalą podczas grillowania. Wystarczy 5-10 minut, a potem osuszamy je ręcznikiem papierowym.

Mięso z udka kurczaka musimy rozkroić tak, by wyszły dość cienkie płaty. Możemy dodatkowo jeszcze przekroić je na pół, żeby były węższe (mnie węższe bardziej smakują :D)

Gdy kurczak jest przygotowany możemy zaczynać nadziewać. Kładziemy na desce płat kurczaka, na nim plasterek boczku i nadziewamy! Patyczek przechodzi nam raz z jednej, raz z drugiej strony (jak na zdjęciu). Gdy wszystkie szaszłyki będą gotowe wystarczy wrzucić je na grilla/gorącą patelnię/do piekarnika😀 Wszystko zależy od ognia/płomienia/temperatury piekarnika, ale na średnim ogniu grillowanie powinno zająć 3-5 minut z każdej strony. A w piekarniku 180°C około 10minut (zależy od piekarnika!).

No i gotowe, wystarczy zajadać po podaniu z jakąś smaczną suróweczką czy sałateczką😀

Smacznego!